Kunststof, veelzijdig toepasbaar
Er is behoorlijk veel met kunststof mogelijk. In de bouw wordt dit materiaal in allerlei profielen en bouwsystemen toegepast. Het materiaal is stijf en tegelijk zeer licht, hierdoor kan het benut worden voor kwalitatieve, professionele constructies. Er zijn drie zeer bekende halffabricaten: kunststof buizen, profielen en platen. Deze vinden veel aftrek.
Dé vervanger voor glas
Platen van acrylaat, ook wel plexiglasplaten genoemd, hebben geen kleur en weren uv-straling. Deze kunststof platen kunnen dus niet verkleuren. Dat en het lichte gewicht van acrylaat, maakt de platen zeer geschikt als alternatief voor glas. Bijvoorbeeld platen in je carport, als windscherm rond je terras of als overkapping. Acrylaat kun je prima boren, polijsten en frezen of zagen. Aan kunststof platen zoals acrylaat kun je overigens wel kleur toevoegen. Dan krijg je satinglas. Het is wel lichtdoorlaatbaar maar je kunt niet door deze platen heen kijken. Enkele toepassingen van kunststof platen:
- meubelbouw
- balkonbeglazing
- displays
- interieurbouw
Platen van polycarbonaat lenen zich uitstekend als beglazingsmateriaal en wel op die plekken waar je niet voor glas kunt kiezen vanwege het gewicht of de breukgevoeligheid. Toepassingen van kunststof platen zijn legio, bijvoorbeeld:
- lichtreclames
- abri’s
- geluidsschermen
- slagvaste beglazingen (voetbalstadions)
Het alfabet van profielen: L, H, Z, T…
Kunststof profielen dienen vaak de finishing touch. Om randen af te werken, gebruik je dan hoekprofielen, gelijkzijdige of ongelijkzijdige profielen. Van dit materiaal zijn er ook profielen waarmee je plaatmateriaal zoals spaanplaat of gips verbindt. Deze profielen hebben drie grote voordelen boven profielen van welk ander materiaal dan ook:
- gemakkelijk verwerkbaar
- de profielen hebben zeer weinig onderhoud nodig
- riant assortiment
Denk bij het assortiment bijvoorbeeld aan Z-profielen, platprofielen, kokerprofielen, plankprofielen, ventilatieprofielen en tegelprofielen. Voor elke klus zijn er wel kunststof profielen in de goede maat en vorm aanwezig.
Handiger dan metalen buizen
Kunststof buizen zijn te verkrijgen in bijvoorbeeld transparant, opaal of satijn acrylaat. Je hebt ze in diverse diameters en wanddiktes. Bekender zijn de kunststof buizen van pvc die doorgaans voor rioleringen binnen en buiten worden benut. En voor regenafvoer. Diameters lopen gewoonlijk tussen de 32 millimeter en 110 millimeter. Met alle mogelijke bochten, T-stukken en verlopen kan een professioneel rioleringssysteem worden samengesteld. Deze buizen zijn vaak een goed alternatief voor metaal; denk maar eens aan een roodkoperen waterleiding in huis tegenover eentje van kunststof. Deze buizen buig je veel gemakkelijker en sneller dan koper.
Een uitkomst
Kunststof producten en de bouwwereld vormen een uitstekend huwelijk. Vooral de vrijheid die dit materiaal aan vormen geeft, helpt daarbij. Je kunt met kunststof allerlei afwijkende vormen en afmetingen maken. Bovendien is het licht genoeg om op bijna elke plek te worden toegepast. Kijk eens in of rond je huis waar je het toe zou willen passen: aanrechtblad of rioolput? Gevelpanelen of dakgoten? En vraag offertes aan. Je zult zien dat je nog goedkoper uit kunt zijn dan je nu denkt. En dat met de bonus van onderhoudsvrij materiaal!
VRAAG NU VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN
Op zoek naar een kunststof deur, kozijn of ander product? Door offertes bij ons aan te vragen maak je gegarandeerd de beste keuze, niet alleen als het gaat om de prijs, maar ook om kwaliteit. Een offerteaanvraag is geheel vrijblijvend, dus waar wacht je nog op?